Renovering och ombyggnation
Som bostadsrättshavare har du rätt att utföra renoveringar och underhåll av din lägenhet. Men du har också en skyldighet att ta hänsyn till föreningens egendom och inte göra något som påverkar dina grannar på ett negativt sätt. Vissa åtgärder i lägenheten kräver styrelsens tillstånd.
Ändringar som kräver tillstånd
De ändringar i bostadsrättslagen som gäller från den 1 januari 2023 har förtydligat vilka förändringar som kräver tillstånd De är:
- ingrepp i en bärande konstruktion,
- installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, vatten eller gas,
- installation eller ändring av anordning för ventilation,
- installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet
- någon annan väsentlig förändring av lägenheten.
Detta innebär bland annat att en du inte kan ta upp en dörr i en bärande vägg utan att först fråga styrelsen. Du får inte heller flytta kök eller badrum eftersom sådana ändringar förutsätter ändrade ledningsdragningar. Även en så begränsad förändring som borttagande av ett element med vattenburen värme kräver tillstånd då det innebär påverkan på ledning för värme. Och att installera eller ändra en eldstad eller rökkanal kräver även det styrelsens tillstånd.
En styrelse får neka tillstånd till en åtgärd endast om den är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen som det står i lagen. Ett tillstånd kan dock villkoras.
Ta gärna del av kursen Lyckad lägenhetsrenovering från Bostadsrätterna.
Ansökan
En ansökan om tillstånd till åtgärder ska ske skriftligt till styrelsen. Ansökan om ändring
Det är du som ansvarar för att styrelsen får ett så bra underlag som möjligt, exempelvis ritningar och bygglov. Detta för att kunna göra en bedömning om tillstånd ska lämnas eller inte. Utan ett sådant underlag kan ansökan utan vidare avslås eftersom bedömningen inte är möjlig.
Om du är missnöjd med styrelsens beslut kan du begära att hyresnämnden prövar frågan. Nämndens beslut i en sådan fråga kan överklagas till Svea hovrätt.
Att utföra åtgärder utan tillstånd är grund för förverkande, som det heter i lagen, vilket innebär att styrelsen ytterst kan säga upp medlemmen som då tvingas flytta från sin lägenhet.